Orvelte

Locaties

Bezoek één van de mooie locaties in Orvelte, Drenthe

Als je door Orvelte loopt zie en voel je de geschiedenis. Orvelte is het #oerdorp van Drenthe. En dat zeggen wij niet zomaar! In een oorkonde uit 1362 wordt het dorp aangeduid als Oervelde. Deze oudste notatie geeft de afkomst van de plaatsnaam aan: het dorp “Over het veld”.

Tegenwoordig is Orvelte een monumentendorp en heeft het de status beschermd dorpsgezicht. Het is een levendig & gastvrij dorp, waar mensen normaal wonen & werken in een authentieke omgeving die nog echt de sfeer van een 19e-eeuws Drents esdorp uitademt.

Wij laten je graag kennismaken met het #oerdorp van Drenthe: Orvelte.

Winkeltjes

Bezienswaardigheden

Restaurants

de-drentse-heerlijkheid-midden-drenthe-orvelte
Orvelte-pannenkoek-terras-horeca-De Drentse Heerlijkheid

De Drentse Heerlijkheid

Een heerlijke plek om tot rust te komen en te genieten van koffie met gebak, heerlijke lunchgerechten of een hapje en een drankje. Wij zijn het grootste restaurant van Orvelte met een ruim terras en kinderspeelhoek.

Bij De Drentse Heerlijkheid staat genieten voorop.

Zoo Bizar

Zoo Bizar is een mini-zoo, creatief opgezet op de deel van een oude Saksische boerderij in museumdorp Orvelte. Het is de kleinste Zoo van Nederland en misschien zelfs van Europa! Op originele wijze zijn er verschillende kleine (exotische) diersoorten te bewonderen.

Door de kleine opzet is het altijd mogelijk oog in oog te staan met de dieren die er leven. Veel dieren zijn gehuisvest in open verblijven. Er is altijd iemand aanwezig die veel kan vertellen en demonstreren over de bijzondere dieren en hun bizarre leefgewoontes.

zoo-bizar-drenthe-orvelte

Ottenshoes

Het Ottenshoes is een monumentale boerderij, waar je tegen betaling onder leiding van een gids, een kijkje neemt in het leven van de familie Ottens, die hier in de 19e eeuw leefden en werkten. Om het beeld compleet te maken, kun je op de deel een multimediale voorstelling over de geschiedenis van Orvelte: “Het Orvelte Dagboek”, beleven. Deskundige gidsen nemen je op verzoek mee voor een rondleiding door het dorp en de prachtige omgeving. In de zomer zijn er regelmatig demonstraties weven, kaarsen maken, spinnen en andere activiteiten, rond en in het Ottenshoes.

puur-pannenkoek-orvelte

’t Stokertje

Als je op zoek bent naar een haard of kachel van hoge kwaliteit, dan is Stokertje Orvelte de perfecte keuze.

De Freule

De Freule een “must” voor liefhebbers van brocante en antiek. Bij de Freule voel je je onmiddellijk thuis!

  ‘T Melkfebriekie

  We proberen producten uit de buurt aan te bieden; gedeeltelijk biologisch. In elk geval moeten de producten verrassend zijn.

   De Schenkerij

   De Schenkerij & Lunch, een bijzonder lunchcafé met een prachtig en idyllisch terras, waar je zowel binnen als buiten kunt genieten van koffie met een keur aan lekkernijen of een gezellige borrel met een hapje. De (warme) appeltaart met slagroom of de echte Drentse koek uit eigen bakkerij, zijn al bijna legendarisch. Maar ook een lekkere pannenkoek of een heerlijk broodje in de schaduw van de oude (fruit)bomen, het bijzondere interieur met prachtige schilderijen van Henk Renting en de verzameling antieke gebruiksvoorwerpen, maken je bezoek aan de Schenkerij tot een blijvende herinnering.

   zoo-bizar-drenthe-orvelte

   Professor Pannenkoek

   Als je op zoek bent naar een unieke en interessante ervaring in Orvelte, dan moet je zeker een bezoek brengen aan Professor Pannenkoek. Dit is een bijzondere pannenkoekenboerderij waar je kunt genieten van heerlijke pannenkoeken in een sfeervolle omgeving. De pannenkoeken worden op traditionele wijze bereid, met de beste ingrediënten en volgens geheime recepten.

   Groetjes uit Orvelte

   Groetjes uit Orvelte, dat je vindt naast het vrachtautomuseum van Wim, een gezellige winkel vol met artikelen waar je als mens eigenlijk heel goed zonder kunt. Maar misschien wel net zo belangrijk om iets leuks voor jezelf mee naar huis te nemen waar je vrolijk van wordt of voor je vrienden en familie een origineel cadeautje.

   Een echt succes is de collectie tuin objecten, gemaakt van staal. Je ziet ze meteen als je halverwege de Dorpsstraat komt. En voor leuke souvenirs van Orvelte of Drenthe zit je hier ook goed! Steun de schaapskudde van Orvelte door hier zo’n leuk souvenir met een schaap te kopen.

   zoo-bizar-drenthe-orvelte
   Vragen?

   Neem contact op